Det finns en mottagning för vaccination i Stockholm i nästan varje kvarter. Okej, det är kanske lite överdrivet, men det finns mängder med mottagningar för vaccination i Stockholm och om man behöver vaccinera sig så är det enkelt att hitta en mottagning som kan ta emot privatpersoner med kort varsel.

Många mottagningar för vaccination i Stockholm erbjuder drop in och väntetiden är ofta inte särskilt lång. Det finns många sjukdomar som det kan vara en god idé att fixa en vaccination emot i Stockholm, en sådan sjukdom är bältros. Bältros hänger samman med vattkoppor. De flesta av oss har haft vattkoppor som barn och då har man kvar viruset i nervrötterna livet ut. Detta virus kan sedan aktiveras på nytt och då orsaka bältros. Symptomen inkluderar kliande och smärtsamma blåsor, ofta på överkroppen. Om man får utslag nära ögat bör man genast söka vård då detta kan orsaka allvarliga ögonsjukdomar. I Stockholm finns det vaccination att få mot bältros. Detta är ett relativt nytt vaccin som många mottagningar nu erbjuder. Var fjärde person drabbas av bältros någon gång under livet.

Vaccination i Stockholm mot fästingburna sjukdomar

Ett vaccin som många som bor i Stockholm väljer att ta är vaccin mot borrelia eller TBE. I många naturområden i Stockholm eller i skärgården finns det mycket fästingar. Riskområden för

  1. TBE inkluderar områden längs Östersjökusten och områden nära Mälaren. Här kommer lite kort info om dessa sjukdomar:
    TBE är en fästingburen hjärninflammation som smittar från fästingar till människor. Omkring en tiondel av de som får sjukdomen drabbas av förlamningssymtom. Andra symptom inkluderar feber, huvud och muskelvärk men symptomen kan variera. Omkring en tredjedel får bestående men i form av till exempel trötthet eller koncentrationssvårigheter. Den som vistas långa perioder i riskområden bör vaccinera sig mot TBE.
  2. Borrelia är en sjukdom som även den sprids med fästingar. Det vanligaste tecknet på att man har fått borrelia är hudutslag. Om det uppkommer en rodnad omkring ett fästingbett kan detta vara ett tecken på borrelia. Det som gör sjukdomen svår att upptäcka är att det ofta tar 3,5 vecka efter bettet innan man visar symptom. Andra symptom kan vara:
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Feber
  • Muskel- och ledvärk.