Stödstrumpor kallas även för kompressionsstrumpor och är högre knästrumpor som sitter otroligt tight. Dock är de utformade av ett särskilt material och med en särskild teknik att de inte känns trånga eller obekväma. Vad stödstrumpor gör är att främja blodcirkulationen i benen. Det ökade trycket runt vaderna gör att blodet strömmar, en anledning till varför många använder stödstrumpor exempelvis under flygningar.

Det är inte bara äldre personer och gravida som får svullna fötter. Detta kan drabba alla, särskilt om du sitter stilla under lång tid, som under en långflygning eller en längre tåg/bilresa. Många upplever att benen ”somnar” eller domnar bort. Andra lider av väldigt svullna fötter, anklar och vader. Med stödstrumpor fördelas ett jämnt tryck över hela vaden och foten, något som stimulerar blodtillförseln och förbättrar strömningen av blod. Detta gör exempelvis att du inte får svullna fötter utan kan flyga många timmar utan problem. Men stödstrumpor används givetvis inte bara under flygningar, även idrottare är flitiga användare av stödstrumpor.

Stödstrumpor inom idrotten

Stödstrumpor fördelar ett jämnt tryck över benen och fötterna, något som vi förstått ökar blodcirkulationen. Detta är otroligt bra och en stor anledning till varför många idrottare använder sig av just stödstrumpor. Men inte under själva träningen (även om det kan finnas fördelar med det) utan efter träningen. Efter ett hårt träningspass behöver kroppen vila för att återhämta sig. Många idrottare vill kunna komma igång med träningen snabbare. Då använder de ofta stödstrumpor. Eftersom blodet pumpar på bättre bidrar det till en snabbare återhämtning. Detta är en av anledningarna till varför det finns kompressionströjor och kompressionstights. Man kan alltså bära en hel outfit som fördelar ett jämn tryck för en snabbare återhämtning.

Något som är viktigt att känna till är att kompressionsstrumpor och stödstrumpor kan skilja sig något. Om du har problematik med dina vener, exempelvis kanske du har åderbråck, ska du välja kompressionsstrumpor och inte stödstrumpor. Kompressionsstrumpor är nämligen medicinskt framtagna och har bevisad effekt på att minska venproblematik. Stödstrumpor däremot kommer i samma storlek (även om två personer har samma skostorlek har de inte nödvändigtvis samma vadstorlek). Om du inte har något känd venproblematik och tycker att fötterna blir svullna under sommaren eller på flyget, fungerar stödstrumpor ofta bra.